tirsdag 14. oktober 2008

Skolestil, skrevet høsten 2000


Et emne som har opptatt meg.

Det er i midten av oktober det skjer, hvert bidige år. Et tilsynelatende hyggelig brev dumper ned i alles postkasser. Et juletiggebrev fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Vi får alle noen pakkelapper, et par julekort og en giro som er påtrykt et kontonummer og et beløp på feks 100 kroner. I og for seg er det ikke noe galt med det, bortsett fra tidspunktet. For julestresset starter da. Fra og meed denne dagen, midt i oktober. Jeg har som regel ikke en gang funnet ut hva jeg skal gi lillesøster i bursdagspresang, så det å begynne å tenke på jula da gir meg angst. I avisene er det allerede annonser med tilbud om billetter til julespill og julebord.

I midten av november tror visst de fleste butikkeiere at adventen har begynt, for da henges adventspynten opp i vinduene, med frostroser på sprayflaske og lilla og røde silkebånd. De setter opp store plakater hvor det står "Hva med en flott genser til ham til jul?" eller "Tulledukken, alle jenters julegaveønske i år! Selges her!", "Vi har undertøyet som får deres kone til å se 10 år yngre ut!", "Løp og kjøp!" og så videre.

I midten av november er deler av julegavene kjøpt inn, de ligger klare til å bli sendt til søskenbarn, barnebarn, venner og venners venner. Nå begynner handelstandet å tenke på julegatepynten. Den skal opp! To uker før adventen faktisk er her, er girlandere av plastgranbar hengt opp. Og i den tiden det er igjen til åpninga av julegata prøvekjøres hver eneste lyspære i stjernene og granbaret. Forøvrig åpnes ikke julegata den 1. desember, men faktisk torsdagen før, for da er det langåpent og pengene kan klirre litt ekstra i kassen.

Selve åpninga er ikke så spennende, alle har sett pynten både med og uten lys i minst en uke. Barna kan forøvrig glede seg litt, for nissen kommer en måned på forskudd og deler ut godteposer. Noen barn er kanskje så heldige at de får karret til seg en pose, mens ungdommer og velmenende fedre nærmest overfaller coca-cola-nissen og får med seg både sju og åtte poser hver.

Men nå er i det minste adventen startet. Vil si, handelstanden feirer nå jul, og det som var av adventspynt er alt kasta ut og skiftet med enda flere nisser og røde bånd. Kassadamene skriker ut sine tilbud, visakortene går varme og alle vet at prisene faller til både det halve og en firedel i romjula. Men det er først om en måned, så butikksjefene smiler bredt for hver en hundrelapp som daler ned i skjul, i pengekassa. I mellomtiden handler vi i panikk. Familie skal ikke glemmes, familien til venner og venners venner er også viktige å huske på. Vi vil da ikke bli sett på som gjerrige?

Så var det da julekortene da. Alle vi noensinne har truffet skal ha et brev. Minst. Og de må postlegges så tidlig at de kommer fram tidsnok til at mottageren kan rekke å postlegge sitt julebrev til deg i tilfelle du (skrekk og gru) har blitt glemt i første runde! Sånne fadeser må unngås. Her er forøvrig kortene fra LHL nyttige. Godt vi får dem tidlig.

Julebordsesongen varer som sagt helt fra midten av november og fram til 23. desember. Når julaften kommer, er det ikke rent få som er skitlei ribbe og pinnekjøtt. Kan vi ikke heller ta en pizza Grandiosa spør barna, og så blir det sånn. Jeg har som regel gått lei lenge før Luciadagen. Nå er det slik at jeg har fødselsdag i slutten av februar. Jeg resirkulerer gjerne ønskelista mi fra jula. Men jeg bruker ikke halvannen måned på å planlegge min egen bursdag, slik alle andre planlegger jul. Jeg er da tross alt ingen bortskjemt liten drittunge.

Det jeg virkelig i adventen er NRKs klassiske julekalender "Jul i Skomakergata". Der er det en figur, Frøken Anti-Hjul. Hun sier bestemt at "Jula begynner ikke før 24. desember!". Skulle ønske hun eksisterte her hjemme. Det hadde vært godt for stressnivået i befolkningen. Så hvorfor er det så galt å vente med advent og jul til desember? Jo: butikkene ville ikke ha tjent så mye penger. Derfor overeksponeres jula fra slutten av oktober og utover. Landsforeninga følger bare etter, vil si, de løper litt i forveien, for å være på den sikre siden.. Skal man tigge penger må man gjøre det før julestresset setter inn for alvor.

---
Som dere ser, kom tiggebrevet fra LHL i postkassa i dag. Den 14. oktober. *sukk*

Ingen kommentarer: